Koopwijzer zaaglinten hout

Welk soort / type zaaglint?

Voor hout is er de keuze uit : Standard-chroom, hardpoint of Carbon-flex.

Standaard chroom lintzaag

Standard-Chroom

Het traditionele zaaglint , geschikt voor de meeste houtsoorten. Van het beste hoogwaardige Zweedse  Uddeholm chroomstaal. Verkrijgbaar  in  diverse tandsteken  van fijn tot zeer grof. Zaagdiktes vanaf 0,4 mm. Naslijpbaar.

Hardpoint lintzaag bandzaag

Hardpoint

Upgrade van Standard-chroom. Hoogwaardig Uddeholm staal met inductie geharde tandpunten voor langere levensduur. (langer scherp)  Met name geschikt voor hardere houtsoorten. Zaaglint diktes vanaf 0,4 mm.

Carbon-flex lintzaag bandzaag

Carbon-flex

Van het beste Duitse Koolstofstaal. Verkrijgbaar  in diverse TPI van grof tot zeer fijn.  Door de bladdikte van 0,65 mm beperkt inzetbaar voor kleinere  lintzaagmachines. Toch is dit in bijvoorbeeld Engeland en Amerika een veel gebruikt zaaglint voor hout en kunststof. Geschikt voor staal37 (constructie ijzer), non ferro metalen als aluminium, koper en messing.

Kies het juiste zaaglint

Alle zaaglinten zagen beroerd!  Klopt!

Tenminste bij de verkeerde keuze. Jammer maar er is niet slechts één passend zaaglint voor alle verschillende werkzaamheden. Het is daarom belangrijk het juiste zaaglint te kiezen in relatie tot de specifieke werkzaamheden. Een balk herzagen vereist beslist een ander lint dan een stukje triplex. “met een figuurzaag zaagt men geen bomen, met een bomenzaag geen figuurtjes”. De verschillen in hout en klussen zijn groot. Stammen-triplex-balken-fineer- hard hout – nat hout – brandhout –zacht hout – bochten – recht – snel –ruw – glad – fijn etc…….

Welke breedte kies ik ?

De breedte van het zaaglint wordt gerekend vanaf de vlakke rugzijde tot punt van de tanden. De breedte wordt bepaald  door de bocht/radius die u wilt zagen. Kort door de bocht-smal lint. Rechtere zaagsneden-breder lint. Neem het breedste zaaglint waarmee  het nog mogelijk is om de betreffende bocht te zagen. Met een 6 mm maak je kleine/scherpe bochten. Met 12 mm zaag je allround, d.w.z. iets ruimere bochten en rechte zaagsneden. Met 20 mm zaag je glooiend of recht.

Dikte kiezen

De materiaaldikte van het zaaglint kan bij kleinere machines problemen geven. Met name bredere zaaglinten hebben ook meer dikte. Deze kan varieren van 0,35 -0,40 -0,50 – 0,60  mm – etc.  Zaaglinten van 0,65 kunnen problemen geven bij het aanspannen. Bij de zaaglinten van de Lintzaagshop wordt de dikte automatisch zoveel mogelijk afgestemd aan de lengte van het zaaglint. D.W.Z. Onze korte zaaglinten zijn extra dun en hebben een dikte van 0,40 mm. Voor hobby machines met 3-wielen wordt meestal een dikte aanbevolen van 0,35mm. Onze  zaaglinten van  0,40 mm benaderen de aanbeveling en kunnen vaak gebruikt worden. Houd u echter zoveel mogelijk aan de aanbevelingen in de gebruiksaanwijzing van uw machine.

Welke tandsteek of TPI?

Tandsteek (TS) = de afstand in mm van tandpunt tot tandpunt. Voor metaal spreekt men van TPI (teeth per Inch) Het aantal tanden binnen 2,54 cm.  (tandsteek TS 6  = ± TPI 4 ; 6 mm x 4 is 2,40cm)

Het zagen van dik hout vereist een grovere vertanding, maar zorgt ook voor een ruwere afwerking. Bij een grovere vertanding ondervindt het zaaglint minder weerstand en kan zijn zaagsel beter kwijt. Grote TS is grover, sneller, kan dikker hout zagen met ruwer resultaat. Kleine TS is fijner, minder snel, voor dunner hout, maar gladder resultaat.

De Lintzaagshop adviseert dat er minimaal 3 tanden in de houtdikte grijpen.

Als uw machine het volgens de handleiding toestaat kunt u voor het zagen van hout ook gebruikmaken van Carbon-flex zaaglinten met een dikte van 0,65mm. Een voordeel hiervan kan zijn dat er  gebruik kan worden gemaakt van zaaglinten in zeer fijne vertanding.

Account